Ara Nobilis


Szanowni Państwo.
Hodowlą papug zajmujemy się od kilku lat. Na początku były to mniejsze papugi, a z czasem zaczęły pojawiać się te "większe". Nasza hodowla stale się powiększa. Obcowanie z papugami sprawia nam niezwykłą radość z każdym dniem nabieramy nowych doświadczeń, uczymy się czegoś nowego o tych niezwykle inteligentnych istotach.


Wszystkie nasze ptaki są pod stałym nadzorem weterynaryjnym.

Służymy pomocą pod numerem stacjonarnym:
034 36359 71
lub komórkowym: +48 607 951 416
a także pod adresem e-mail: biuro@hodowlapapug.pl


Ara Nobilis


Ara Czerwonoramienna [Diopsittaca Nobilis]


Najmniejszy gatunek ptaka z rodziny papugowatych, całkowita długość ciała to zaledwie 30cm.

Ara epoletowa ma długi, wąski ogon i dużą głowę. Jej ciało pokryte jest zielonymi piórami. Na czole dominuje kolor niebiesko- zielony. Brzeg skrzydeł, a także wewnętrzna ich część jest czerwona. Obszar wokół oczu jest biały, nieopierzony. Mocny i ostry dziób w kolorze ciemnoszarym. Tęczówki czerwono- brązowe, nogi szare. Średni okres życia wynosi około 30 lat.

Występują 3 podgatunki Nobilisa:

-ara nobilis nobilis,

-ara nobilis cumanesis,

-ara nobilis longipenis

Występowanie: Ptak ten zamieszkuje tereny Gujany, wschodniej Wenezueli, Brazylii- na północ od Amazonki.

Zwyczaje: Na wolności papugi te można spotkać w parach, małych grupach lub gromadach. Żerują wczesnym rankiem lub późnym popołudniem. Choć żyją w stadach są monogamiczne. W hodowli, powinny mieć zapewnione świeże gałęzie, liście, papuzie zabawki, w przeciwnym razie będą zestresowane i znudzone. Są to bardzo bystre i inteligentne stworzenia, czas jaki im poświęcimy nie pójdzie na marne. Posiadają duże zdolności naśladowcze.

Żywienie: Różnego rodzaju owoce (włącznie z owocami niektórych palm),nasiona, kwiaty, warzywa, orzechy. W warunkach hodowlanych podajemy jedzenie wzbogacone w składniki mineralne, oraz witaminy (zwłaszcza B i D)

RozmażanieSezon lęgowy trwa od lutego do lipca. Ptaki podczas okresu rozrodczego są bardziej agresywne. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 3-4 lat. Samica przeważnie składa od 4 do 6 jaj, natomiast czas ich inkubacji wynosi 23 dni. Temperatura inkubacji powinna wynosić 37,5 stopnia C., wilgotność między 60-65%. Młode po 2 miesiącach, opuszczą gniazdo, ale będą jeszcze dokarmiane przez swoich opiekunów około tygodnia.