Pyłek kwiatowy zwany inaczej pyłkiem pszczelim.
źródło białka, mikroelementów i witamin.
Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów roślin, głównie owadopylnych. Wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, cukrów prostych i złożonych oraz aminokwasów, w tym argininy.
Zawiera również inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony, nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na skład zwany ?bombą witaminową?, znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu.
Pyłek pochodzący z różnych roślin oraz okresu zbioru wykazuje różnorodne działanie. Najbogatszy w składniki mineralne jest pyłek pochodzący z możliwie jak największej ilości gatunków roślin. Dlatego pyłek, który proponujemy, po suszeniu i wyczyszczeniu jest mieszany z pyłkiem zbieranym w ciągu.
Pyłek kwiatowy zawiera:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H.
Makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na.
Mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
Enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza i inne.
Białko 22g
Tłuszcz 12 g
Cukry 34 g
Prowitamina A 18 mg
Witamina E 3,20 mg
Witamina C 20 mg
Tiamina 0,92 mg
Ryboflawina 0,54 mg
Witamina B6 0,90 mg
Biotyna 0,0064 mg
Kwas nikotynowy 4,80 mg
Kwas patotenowy 0,32 mg
Kwas foliowy 0,30 mg
Wapń 120 mg
Żelazo 9,20 mg
Magnez 77,50 mg
Cynk 6,50 mg
Opakowanie 200 g.